Public Auditing

Arie Molenkamp

Een platform om het gedachtegoed van Internal Auditing en Public Auditing te kunnen presenteren, becommentariëren en evalueren.

Waarom een AMA?

Het begon allemaal op het kantoor van de VRO aan de Mauritskade. Daar, op nummer 48, in Den Haag, daar werd er voor het eerst over gesproken. Leen Paape begon er ineens over. Een award moest er komen, met Arie Molenkamp als naamgever. Als beloning voor zijn werk om internal auditing in Nederland op de kaart te zetten. En een toekenning van de award aan de persoon of instelling die, zoals een tikje pretentieus in het reglement werd gesteld, “… een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied Internal/Operational Auditing.”

Ook Arie was er, op de Mauritskade, toen het ter tafel kwam. En natuurlijk hoefde het niet voor Arie. Hij zakte wat dieper weg in zijn stoel en begon met kleine armbewegingen wat bezwaren te mompelen. Maar lang heeft de tegenstand niet geduurd. We hadden natuurlijk goede argumenten waarom er een Arie Molenkamp Award moest komen.

Arie Molenkamp Award

Arie Molenkamp heeft enorme verdiensten voor de opleidingen op het terrein van Internal/Operational Auditing in Nederland. Als voormalig directeur bij KPMG was Arie betrokken bij de introductie van internal/operational auditing in vele toonaangevende organisaties, waaronder multinationals en ministeries. Voortbouwend op deze ervaringen, werd Arie de oprichter van de postdoctorale opleiding Internal/Operational Auditing aan de EUR in 1993 en later, in 1996, aan de UvA. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de Vereniging van Register Operational Auditors (VRO) en was jarenlang een zeer actief bestuurslid. Ook heeft Arie vele boeken en publicaties op zijn naam staan. En nog steeds schrijft hij zijn opvattingen over (on)gewenste ontwikkelingen, mis(ver)standen en (vermeende) kongsi’s op het vakgebied weg in artikelen en columns.

Officieel werd de Arie Molenkamp Award (AMA) in 2001 ingesteld door vier partijen; de beide opleidingen in Rotterdam en Amsterdam, de VRO en het Institute of Internal Auditors Nederland (IIA Nederland). De AMA zelf bestond uit een oorkonde en een sculptuur. De sculptuur betreft een bijzonder, in brons gegoten beeldhouwwerk van de Utrechtse kunstenares Anja Roemer.

De eerste award werd in mei 2002 uitgereikt bij ABN Amro. Na een toelichting op de sculptuur door Anja Roemer, las de voorzitter van de jury, Tom de Swaan, destijds de CFO van ABN Amro, het juryrapport voor. De jury had uit de vier kandidaten Joyce Theunissen verkozen als winnaar van de AMA.

Inmiddels is de AMA tien keer uitgereikt. In die jaren hebben we een groot aantal kwalitatief hoogwaardige referaten voorbij zien komen, die vaak ook hebben geleid tot lezenswaardige artikelen. En zeker nu de AMA wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse IIA congres, krijgt de AMA ook het podium dat het verdient. Op zo’n moment, waar een groot aantal internal auditors samen komen om elkaar weet te ontmoeten en te discussiëren over het vakgebied, past het om ruim aandacht te besteden aan de AMA. Dat was en is nog steeds ook het doel van de AMA: aandacht besteden aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied.

Jan Driessen RO CIA

Contact

Public Auditing

Postbus 11598

2502 AN Den Haag

06 - 53361850

a.molenkamp@publicauditing.nl