Public Auditing

Arie Molenkamp

Een platform om het gedachtegoed van Internal Auditing en Public Auditing te kunnen presenteren, becommentariëren en evalueren.

Home / Columns /

“Internal auditing in de gezondheidszorg; een gotspe?”

Datum: 06-2009
Publicatie: 06-2009. Molenkamp, A. (2009). “Internal auditing in de gezondheidszorg; een gotspe?”. Tijdschrift Controlling, (06), 25.

Het doorvoeren van de internal auditfunctie binnen een organisatie van professionals kent zo haar eigen wetmatigheden. Daar waar in de industrie, in de financiële sector en binnen de overheid internal auditing nu volstrekt is geaccepteerd; komt deze functie in organisaties van professionals nauwelijks van de grond. Voorbeelden daarvan zijn de gezondheidszorg en de wereld van de organisatieadviesbureaus. Medische specialisten die aan het hoofd van een afdeling staan accepteren (en bevorderen somtijds) wel een direct aan hen rapporterende  interne kwaliteitsafdeling.  Dat komt omdat men door schade en schande wijs is geworden. Door de gedwongen sluiting van operatiekamers heeft de sector (in de maatschappij) enige averij opgelopen. Er is langzamerhand voldoende begrip gekweekt om zodanige kwaliteit bevorderende maatregelen te treffen dat imagoschade zo veel mogelijk wordt voorkomen en voorts voldaan wordt aan de externe wet- en regelgeving. Maar voor internal auditing lijkt het nog een brug te ver.

Bekijk ook de PDF: “Internal auditing in de gezondheidszorg; een gotspe?”

Contact

Public Auditing

Postbus 11598

2502 AN Den Haag

06 - 53361850

a.molenkamp@publicauditing.nl